Tävlingen i år var lite annorlunda än den brukar vara. Antalet finalister var nerskalade till fyra och tävlingen skedde utan publik. Men någon skillnad på kreativitet och engagemang syntes inte bland de tävlande.
Den första tävlingsuppgiften bestod av att på 2,5 timmar färdigställa en varmrätt till 5 personer baserat på en råvarukort som presenterades kvällen innan.
Utöver detta tillkom en oförberedd uppgift bestående av att identifiera och namnge sex äppelsorter samt laga en rätt på äpple under en timme.
Vinnare blev Anders Johnsson från Slyteviken kreativ catering & matstudio i Örebro
"Vinnaren av Årets Ekokock serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna."
Finalisterna 2020
- Anders Johnsson, Slyteviken kreativ catering & matstudio, Örebro
- Niklas Pallgren, Restaurang Kämpasten, Sigtuna
- Alex Wugk, Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland
- Penda Thomsson, Allegrine, Stockholm
Stort grattis önskar vi på Martin & Servera!