Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Vinnarna i Martin & Serveras Utmaningen 2018 är nu korade

Inspiration

Bryggerikrogen prisas för sitt arbete med minskat svinn på julbordet

I årets upplaga av Utmaningen tog Bryggerikrogen i Nora hem förstaplatsen i den privata klassen. Temat för Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Utmaningen genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor och en för verksamheter i offentlig sektor. Erik Lindeberg är köksmästare och delägare på Bryggerikrogen. Han berättar om hur de arbetar med svinn både på julbordet och i den dagliga verksamheten.
Inspiration

Härryda kommun mot nya mål för minskat svinn

Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.
Hållbarhet

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Varje år anordnar vi på Martin & Servera hållbarhetstävlingen Utmaningen. Genom den lyfts viktiga hållbarhetsfrågor för att inspirera branschen till utveckling. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och hållbara idéer. Tema för tävlingen 2018 har varit Minska matsvinnet. Nu har två vinnare korats.
Tävlingen genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Bland de tävlingsbidrag som inkommit valdes två vinnare. Dessa korades igår vid en prisutdelning hos oss på Martin & Servera och presenterades under eftermiddagen i vår monter på GastroNord.

Måltidsservice i Härryda Kommun

Måltidsservice i Härryda Kommun tog hem vinsten i klassen kök inom vård, skola och omsorg.

Motiveringen:

”Att sammanfatta Härryda Kommuns alla åtgärder för minskat matsvinn är en utmaning. De har nämligen gjort så mycket. Framför allt har de tänkt. De identifierade brist på medvetenhet om problemet matsvinn som ett kommunikationsproblem och satte in åtgärder. De har sett att ju närmare gästen maten lagas, desto mindre svinn uppstår, så nu får alla nya skolor tillagningskök. I köken har slentrianmässigt släng blivit till kreativt tänk om hur råvaror kan nyttjas till max. Till och med gurkskalen torkas och blir pulver för smaksättning. Mottagningsköken har numera ett krispaket att ta till om maten inte räcker, i stället för att alla beställer lite extra för säkerhets skull”.

Härryda Kommun har höga ambitioner och tydliga mål. 2030 ska matsvinnet ha minskat med 50 %.

Bryggerikrogen i Nora

Bryggerikrogen i Nora tog förstaplatsen i klassen hotell, restaurang och café.

Motiveringen:

”För att minska svinnet i samband med det årliga julbordet har Bryggerikrogen valt att servera i fem serveringar och koncentrerat utbudet så att tio sillar blivit tre. De köper hela djur till restaurangen, filéerna går till à la carte, de använder vissa styckningsdetaljer för att röka till julchark och rullar julköttbullar av färsen. Det här nya arbetssättet har visat sig minska matsvinnet med uppåt 40 procent, fördubbla antalet julbordsgäster och samtidigt gjort jobbet mer kreativt.”

Bryggerikrogen tror att den klassiska buffén snart är överspelad, då buffé ofta ger upphov till mycket svinn.

 

Stort grattis till vinnarna!
Publicerad2018-04-26

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.