Använd sinnena för varor som passerat bäst-före-datum
Livsmedelsverket har tagit fram en bra regel för hur man ska agera vid kort eller passerat bäst före-datum. Det förhållningssättet och tillvägagångssättet sprider vi i alla sammanhang. Sammanfattningsvis handlar det om tre viktiga punkter;
- Det kan vara OK att äta livsmedel efter att bäst-före-datum gått ut. Använd dina sinnen, syn/smak/doft, för att avgöra om det fortfarande är ätbart.
- Se till att förvara alla livsmedel enligt anvisningarna på förpackningen.
- Om det står sista förbrukningsdag gäller något annat – tillaga, ät upp eller frys in innan sista förbrukningsdag passerats.
Livsmedelsverkets fem konkreta råd för minskat svinn i storkök
- Sänk kyltemperaturen. Livsmedel som förvaras i 4ºC istället för 8ºC håller nästan dubbelt så länge.
- Använd mindre kantiner och karotter vid en bufféservering. Ställ inte fram allt samtidigt.
- Titta, lukta och smaka på maten. Om råvaran förvarats vid rätt temperatur är det ingen fara att äta mat som passerat bäst-före-datum.
- Tillaga eller frys in varor som har sista förbrukningsdag.
- Rädda maten när frysen har gått sönder. Tinade varor som är kylskåpskalla går att tillaga och sedan kylas ner på rätt sätt. Halvfrysta varor går att frysa igen.