Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rågbrödspanerade kroketter på braxenfärs

Recept skrivet av
Fred Wilhelmson
Rågbrödspanerade kroketter på braxenfärs med krondillsmajonnäs, syrade blomkålsblast och friterad mandelpotatis med västerbottenost. Rättten är skapad av Fred Wilhelmson, kökschef på Sabis restauranger/Bistrot i Årsta. En härlig hösträtt: fish & chips inspirerad av sensommarens kräftskiva.

Ingredienser

Lagom åt: 4 personer

Kroketter

  • Braxenfärs 1 kg
  • Ägg 3 st.
  • Potatis, kokt 250 g
  • Salt 17 g
  • Potatismjöl 1 msk
  • Umamifond (sjöpungsextrakt) 2 msk
  • Riven pepparrot 2 msk
  • Gräslök, finhackad 0,5 dl
  • Vitpeppar
  • Panering:
  • Mjöl
  • Vispat ägg
  • Rivet rågbröd
  • Olja till fritering

 

Mjölksyrade blomkålsblast

  • Blomkålsblast, ansade och väl sköljda. 0,5 kg
  • Strimlad morot 100 g
  • Saltlag 0,5 l vatten 27 g salt
  • Valfri smaksättning till exempel senapsfrö, pepparrot, rönnbärskapris, dillfrö eller kummin.

 

Krondillsmajonnäs

  • Aquafaba 2 dl
  • Ättika 0,5 dl
  • Skånsk senap 2 msk
  • Krondillsolja (klipp krondillen från 10 – 15 dillkronor, mixa 10 min i 0,5 l olja. Kyl)
  • Olja 0,5 l
  • S o p
  • Socker 1 tsk



Tillagning

Kroketter

  1. Mixa potatis och ägg till en slät smet.
  2. Mixa braxenfärsen med salt, umamifond och nymalen vitpeppar.
  3. Häll i äggsmeten, gräslöken, pepparrot och potatismjöl och mixa tills det är väl blandat.
  4. Forma till bollar (30 – 40 g) och dubbelpanera.
  5. Fritera i 160 grader ca: 5 min.
  6. Innan servering fritera i 180 grader i någon minut.
  7. Mixa potatis och ägg till en slät smet.
  8. Mixa braxenfärsen med salt, umamifond och nymalen vitpeppar.
  9. Häll i äggsmeten, gräslöken, pepparrot och potatismjöl och mixa tills det är väl blandat.
  10. Forma till bollar (30 – 40 g) och dubbelpanera.
  11. Fritera i 160 grader ca: 5 min.
  12. Innan servering fritera i 180 grader i någon minut.

Mjölksyrade blomkålsblast

  1. Skär blasten till önskad storlek.
  2. Vacuumförpacka (i väl tilltagna påsar så koldioxiden får plats) blasten tillsammans med den avsvalnade saltlagen, morötterna och smaksättningen.
  3. Låt ligga på sval plats i rumstemperatur 1 – 2 veckor, häll över i burkar och förvara i kyl.

Krondillsmajonnäs

  1. Se till att all ingredienserna är väl kylda.
  2. Blanda Aquafaba, ättika, salt, senap och socker i en bunke.
  3. Mixa med stavmixer sakta i oljan och därefter dilloljan.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.