GastroMerits branschunika sommelierutbildning ger dig en djup och bred kunskap om öl, vin, starkvin och sprit. Varje kurstillfälle varvar teoretiska föreläsningar med dryckesprovningar, för att skapa förståelse för både druvsorter och dryckestyper och du lär dig hur du bäst kombinerar mat och dryck.
Föreläsarna är yrkesverksamma sommelierer med bred erfarenhet. Du får lära dig om sommelierens yrkesroll, yrkets globala möjligheter och framtidens dryckestrender. Du får även kunskap inom ekonomi, prissättning, inköp och planering för att kunna skapa lönsamhet.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom restaurang och som vill få djup kunskap om de viktigaste vinländerna och regionerna i världen samt få det praktiska hantverket för att kunna arbeta som sommelier.
Sommelierutbildningens innehåll
- Grundkunskap i dryck
- Sommelier som yrke och hantverk
- Ekonomi och lönsamhet
- Dryckesprovningar
Examination
Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov blir du sommelier. Certifieringen genomförs av Sveriges Sommeliersgille.
Professionella sommelierer som kursledare
Totte Steneby är prisbelönt sommelier och examinerad Advanced Sommelier av Court of Master Sommelier i London.Han arbetar som chefsommelier på restaurang Portal i Stockholm. Totte har flertalet svenska och internationella åtaganden, bland annat för den brittiska tidningen Decanter.
Robert Andersson är sommelier och driver vinbaren Hornstulls Bodega samt importbolaget Pompette. Robert har tidigare arbetat som chefsommelier på Fäviken Magasinet och på restaurang PM & Vänner i Växjö. Han är svensk mästare i sommelleri och tävlar för Sverige i Europamästerskapen 2017.
Andreas Larsson är kreativ ledare för vinprogrammet på PM & Vänner i Växjö. Han håller föreläsningar och vinprovningar över hela världen och skriver artiklar för bland annat Tasted och Livets Goda.
Rubén Sanz Ramiro är chefssommelier på PM & Vänner i Växjö som 2017 blev Sveriges första restaurang att belönas med Wine Spectator Grand Award. Spanskfödde Rubén har utnämnts till Sommelierernas Sommelier 2016 och 2017 samt till Årets Sommelier av Livets Goda 2015 och 2017.