I kursen presenteras viktiga grundläggande tekniker som handlar om hur man lagar och behandlar baljväxter, linser och korn. Smakens sammansättning ses över i rätter och tekniker som hummus, olika grytor och sallader, "gröna" hamburgare och koreanska steambuns med rökt tofu. Här kommer tång att användas för att öka umamismaken i maten, förutom enkel jäsning och pickling av grönsaker som kimchi.
I kursen lär du dig även olika dressingar som dijonvinaigrette, harissadressing, misovinaigrette och tahinressressing, som är grundläggande smaker i ett veganskt kök.
Tips för hur man gör för att minska matsvinn i köket kommer att vara i fokus.
Kursinnehåll
- Fokus på baljväxter, linser, korn och hur man behandlar dem
- Enkel teknik och smak
- Dressingar och röror
- Tips för ekonomi och mindre matsvinn
Kursledare: Richard Nystad
Richard Nystad är en av grundarna av växtfokuserade Hagen och Persilleriet i Trondheim. Med det koncepten har han rest över hela Norge och fört fram sin hälsosamma matfilosofi på föreläsningar och matkurser, samt serverat sina smakfulla rätter till tusentals människor på olika festivaler som Hafslund Environment Festival, Green Everyday och Trøndersk Food Festival. Richard är också medförfattare till kokboken, Mer kål, mindre jål.