Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration för offentliga kök

Här kan du inspireras om skolmat och prisbelöna skolrestauranger, läsa om mat för äldre och ta del av matglädje för det offentliga köket.
Inspiration

ExplorEAT: Innovativt arbete kring skolmåltiden i Vallentuna kommun

Vallentuna är en av fyra kommuner som är utvalda som utvecklingsmiljöer i det nationella projektet "Ett nytt recept för skolmåltider". Charlotte Müntzing, kostchef i Vallentuna kommun, berättar om arbetet för att få mer lokala råvaror i skolmåltiden och för att få skolmåltiden att bli ett pedagogiskt verktyg.
Inspiration

Delaktighet minskar svinnet på äldreboenden

Att den äldre får vara delaktig i beslut kring måltiden och att måltidsmiljön är trivsam är faktorer som påverkar måltids­upplevelsen positivt. Måltider som utgår från de äldres önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad var och en vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn, konstaterar Livsmedelsverket.
Inspiration

Matglädje på tallriken hos Tiohundra

I Tiohundras kök tillagas varje år 350 000 portioner och nästan all mat lagas från grunden. Här bubblar köken av goda idéer och utvecklingsprojekt. Kocken och enhetschefen Niclas Gerdsling tycker att han har världens bästa jobb. Och att det är viktigt att matglädjen verkligen hamnar på tallriken.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Inspiration

Wasa - stolt initiativpartner till Generation Pep

Generation Pep är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att alla barn och unga ska äta hälsosamt och få en aktiv livsstil. Ett viktigt jobb som Wasa värderar starkt då det ligger i linje med deras värderingar och fokus på hållbarhet och välmående.
Hållbarhet

Göteborgs stad: Varuleveranser kvällstid till grundskolor

Det finns många fördelar med varuleveranser på kvällar och nätter. Bättre nyttjande av fordon, säkrare skolgårdsmiljö och minskad stress för kökspersonalen är några av dem. Alla fördelar gör att Göteborgs Stad beslutat att fortsätta med kvällsleveranserna och att allt fler grundskolor kommer att få leveranser under kväll eller natt.
Regionalt

Purjolök: Lång skördesäsong

I början av maj planterades de första purjolökarna av bröderna Martin och Simon. Under sensommaren börjar skörden av den prisvärda och goda grönsaken. Bröderna har tagit över delar av sina föräldrars lantbruk och är först i trakten med att odla purjolök.
Inspiration

Umeå kommun: Närproducerat på menyn

– De politiska målen i vår kommun är att vi ska servera 40 procent närproducerad mat, säger Maria Svensson, chef meny och produktion, Umeå kommun.
Inspiration

Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar

Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Inspiration

Pep-rapporten 2023: Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa

Årets Pep-rapport visar att endast två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen och endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden. Kön, ålder och socioekonomi är faktorer som även fortsatt spelar stor roll för barnens möjlighet att leva hälsosamt.
Inspiration

Så jobbar Årets Pep-skola 2022

Vasaskolan i Danderyd har utsetts till Årets Pep-skola 2022. Rörelseburk, fredagsdans och trampcyklar är några av ingredienserna i skolans rörelsearbete.
Inspiration

Framtidens foder

Insektslarver, matavfall och restprodukter kommer kanske att stå på djurens framtida fodermeny. Just nu pågår ett projekt där fågel, fisk och gris föds upp på resurseffektiva och cirkulära ingredienser.
Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Skolmåltiden: Framtidens matvanor formas i skola och förskola

Kockar och kostansvariga inom offentlig sektor ligger i framkant och skapar framtidens måltider redan nu. Här hittar du kunskap och inspiration från branschen så att den svenska måltiden fortsätter att utvecklas.
Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Pallanpassade äggförpackningar: Minskar svinnet med 2 ton ägg

Tillsammans med svenska äggpackerier jobbar vi för att minska det svinn som uppstår i samband med transport och lagring av ägg. Projektet med pallanpassade äggkartonger är i ett startskede, men redan nu har över 2 ton ägg räddats från att bli krossade i hanteringen.
Inspiration

Vi sträcker ut handen mot små producenter och hjälper dem ut på restaurangmarknaden

Genom en genomarbetad start- och utvecklingsmodell utvecklar Martin & Servera-gruppen svensk gastronomi och svensk livsmedelsproduktion. Det är framför allt ett samarbete mellan Sorundahallarna och Martin & Servera Restauranghandel. Producenter får hjälp ut på marknaden och kunderna får tillgång till fantastiska svenska, regionala eller lokala produkter.
Inspiration

Förnya mellanmålen på er skola!

Skolor, förskolor och fritids spelar en viktig roll i att dels inspirera barn till goda matvanor, men även i att konkret se till att de får i sig den näring de behöver för att orka leka, lära och utvecklas. Wasa har tagit fram nya recept som är framtagna för att inspirera er att tillaga mellanmål på ett nytt och lekfullt sätt.
Inspiration

Etisk uppfödning: Ny kycklingras hos Viking Fågel

Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Inspiration

Motala kommun får hjälp med skräddarsydd restaurangutrustning

– Det roligaste i mitt jobb är hitta artiklar, allt från maskiner till tallrikar och glas, med leveranstider och pris som motsvarar kundens krav, säger Lasse Carlson. Han är specialiserad inom restaurangutrustning. Tack vare det får Motala kommun en skräddarsydd upplevelse.
Inspiration

Pep-rapporten 2022: Stillasittande och psykisk ohälsa

Årets Pep-rapport innehåller oroande läsning om barn och unga idag. Det syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression. Men, det finns saker att göra.
Inspiration

Livsstilsprofessorn: Ta en kaka till!

Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
Inspiration

Smakrika burgare och bits - gjorda på mungböna

Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.
GastroMerit

Skräddarsydd hållbarhetsutbildning med Sébastien Boudet

”Kunskapslyft för en grön matkultur” är en skräddarsydd utbildning i tre delar för restaurangchefer och köksmästare på Coors alla enheter. GastroMerit fick förtroendet att leverera utbildningen och den första delen om hållbar matproduktion och matkonsumtion leddes av Sebastien Boudet. Det blev en succé! Möt Ann-Charlott Sjökvist, förändringsledare inom hållbarhet på Food and Beverage Sverige, Coor.
Inspiration

Växtbaserad mat för stora och små

Ett helt gäng matlagare från förskole-, skol- och lunchrestauranger fanns på plats i GastroMerits utbildningskök för att lära sig mer genom kursen ”Växtbaserad mat för stora och små”. Här djupdök bland annat Hassan Khalil och Lena Sernevall i dofter och smaker runt grytorna under ledning av dietist Sara Ask.
Inspiration

Matinspiratören: Frida Ambjörnsson

Måltidspedagogiken ska vara naturligt invävd i det dagliga arbetet med läroplansmålen i Gislaveds kommun. – Min ambition är att, tillsammans med pedagogerna, göra det okända känt för barnen, säger Frida Ambjörnsson, Årets Förskolekock 2021, måltidspedagog i Gislaveds kommun och kock på Strandsnäs Förskola.
Inspiration

Tumme upp för webbutbildning

Allt fler upptäcker möjligheterna med webbaserade utbildningar. I nordligaste Norrland slog sig tre kommuner – Haparanda, Överkalix och Övertorneå – ihop och investerade i 75 licenser för en webbaserad hygienutbildning för medarbetare inom de kommunala måltidsverksamheterna. Kost- och lokalvårdscheferna i Haparanda respektive Övertorneå, Jonna Juntunen och Rickard Järlstig, berättar mer.
Inspiration

Succé för det svenska vildsvinsköttet i Småland

Svenskt vildsvinskött är på väg att bli nästa kökstrend, rapporterar tidningen Barometern i Småland. Det hela började med ett politiskt beslut som ledde till ett test som gjorde succé. Sjukhusrestaurangerna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar har nu regelbundet vildsvinsrätter på menyn. Även på skolorna i Torsås kommun är vildsvinsrätterna populära.
Inspiration

Nakterhusskolan: Målande smakbeskrivningar skapar intresse för nya rätter

Att låta eleverna smaka nya klimatsmarta råvaror, som vildsvinsfärs och braxenfärs, är en del av Nakterhusskolans matfilosofi. Att presentera rätterna på ett attraktivt sätt i ord är också viktigt för elevernas matupplevelse. ”Det måste vara tilltalande och säljande namn så att barnen vågar smaka”, säger köksföreståndare Henrik Norström, Nakterhusskolan i Haninge kommun.
Inspiration

Gör er redo för skolstart med Wasa!

Skolstart - ett ord laddat med förväntan och en känsla av nystart. Det är ett perfekt tillfälle att förbereda för en ny skoltermin och välkomna barnen till skolmatsalen med en inspirerande, uppdaterad och påfylld knäckestation till mellanmålen.
GastroMerit

Webbutbildning - ekologiska livsmedel för offentlig sektor

Erbjud måltidspersonal i skolor, förskolor och äldreomsorg att lära sig mer om varför ekologisk produktion och konsumtion är viktig, både för hälsan och vår planet.
GastroMerit

Nyhet! Hygienutbildningar via webb nu på engelska

Personal som arbetar i köken på skolor, förskolor och äldreboenden har inte alltid svenska som sitt första språk.
Inspiration

Krokoms kommun valde GastroMerit: 40 webbkurser för kockar och köksbiträden

Krokoms kommun har med hjälp av 40 webbutbildningar – inom tre olika kategorier – utbildat kockar och köksbiträden inom kommunen.
Inspiration

Leveransavisering och märkning – ny lösning för kunder med kommunal distributionscentral

Martin & Servera har, i samarbete med kunder, utvecklat en lösning för att möta behoven vad gäller märkning, avisering och spårbarhet hos kunder med kommunalt samordnad varudistribution.
Inspiration

Generation Pep Skola

Jobbar du med måltider och kost inom skolan? Då är Generation Pep Skola något för er!
Inspiration

Skapaskolan: Klimatsmarta måltider

Möt Daniel Kallonas, kökschef på Skapaskolan i Huddinge, som blivit känd för hur han arbetar för att göra skolrestaurangen så hållbar och klimatsmart som möjligt:
– Jag är allergisk mot att slänga mat! Vi jobbar med mycket ekologiskt och svenskt – nylagat, växtbaserat och vegetariskt.
Inspiration

Österåkers Kommun: Andelen vegetabilier ska öka

Eva Nordenhem, kostchef vid måltidsenheten i Österåkers kommun, har som mål att andelen vegetabilier ska öka. Hur ser utvecklingen ut?
Inspiration

Frisk Mat-rapporten om offentliga måltider

Den ideella föreningen Frisk Mat arbetar för att alla offentliga måltider ska följa de nordiska näringsrekommendationerna, se aptitliga ut och smaka gott.
Inspiration

Pep-rapporten 2020: Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa?

Vi är stolta samarbetspartner till Generation Pep. Den 31 mars släpptes Pep-Rapporten 2020, en av de mest heltäckande granskningarna av barn och ungas hälsa i Sverige. I undersökningen har över 9000 barn och ungdomar i åldrarna 4-17 år svarat på frågor om hur de tränar och rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna.
Inspiration

Osäkerhet ställer krav på gott samarbete

Som vd för Martin & Servera Restauranghandel är Irene Waldemarson verkligen mitt i branschen. Hennes hjärta klappar lika hårt för maten på skolrestaurangen och äldreboendet som för restaurangen på hörnet.
Inspiration

Lär barn god handhygien på ett lekfullt sätt

Där människor möts är handhygien viktigt. Det har den rådande pandemin visat oss. Nu när verksamheten i skola och förskola har startat igen är det vårt ansvar att lära våra barn att göra handtvätt till en självklar del av varje dag. Här tipsar vi om kostnadsfritt utbildningsmaterial som gör inlärningen rolig.
Inspiration

Håbo kommun tipsar: Två toppenbra kurser!

”Vi brukar använda GastroMerits kurser på lite olika sätt. Ibland går vi kurs på plats hos GastroMerit, ibland kommer kursen och föreläsarna hit till oss och ibland kör vi webbkurser. Vi har lite svårt att lämna köken, eftersom vi har verksamhet i stort sett varje dag”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun, Uppsala län.
Inspiration

Slottsskolan i Vingåker: Aktuell med satsningen #paybackgeneration

2018 korades Slottsskolan till Bästa matglädjeskola av Arla Guldko. Nu är de högaktuella igen med satsningen #paybackgeneration. Slottsskolans högstadieelever kan varje dag välja att ta mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Då doneras pengar till olika WWF-projekt. Kökschef Sara Svensson och kockarna Mattias Edvinsson och Johan Lindvall berättar om satsningen och om hur även kommuninvånarna engageras.
Inspiration

Mellanmål som mättar

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!
Inspiration

Vinnarna i Vellinge

Laget ”Framtidens kockar” från Vellinge kommun tog guldmedalj i svenska storköksmästerskapen i professionell matlagning 2019. Strax därefter blev Stora Hammars skola korad till Årets skolrestaurang i White Guide Junior. Och Louise Öst på samma skola utsågs till Årets gastronomiska rektor. Möt Mikael Andersson, lagledare för Framtidens kockar och kock på Stora Hammars skola.
Inspiration

Framtidens kockar lagade framtidens mat i Luleå

På kockskolan i Luleå genomförde vi ett event där eleverna från årskurs 1 och 3 fick laga helvegetariska rätter av sex olika plantbaserade råvaror. Ett event, med ett tävlingsmoment, som skapade stort engagemang.
Inspiration

Söraskolan i Åkersberga

Österåkers kommun, där Frida Dagergård är biträdande enhetschef i måltidsenheten, vann Martin & Serveras mellanmålstävling, arrangerad i samarbete med Generation Pep. Måltidspersonal och elever upp till årskurs 4 samlades på Söraskolan i Åkersberga för att ta del av vinsten – mellanmålsinspiration tillsammans med kocken Mattias Larsson och Märta, 14 år, känd från tv i Sveriges yngsta mästerkock.
Inspiration

SkolmatsGastro 2020 (Digitalt event)

Hallå alla skolkockar! Nu har ansökan till SkolmatsGastro 2020, SM i Skolmat öppnat.
Inspiration

En källa till fakta: Dabas

I artikeldatabasen Dabas finns fakta om alla livsmedel på marknaden, bland annat våra egna märkesvaror. Utöver ingredienser och näringsvärden finns här information om vilka upphandlingskriterier en produkt uppfyller. Kriterierna revideras just nu grupp för grupp av Upphandlingsmyndigheten och den interna hanteringen på Martin & Servera leds av Kerstin Andersson.
Inspiration

Smart samordnad varudistribution

Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.
Inspiration

Hållbarhetstrappan för ökad dialog och minskat matsvinn

Kost & Näring presenterade i våras en uppdaterad version av branschöverenskommelsen mellan aktörer med anknytning till offentlig upphandling av livsmedel. En viktig del i Martin & Serveras hållbarhetsarbete är att minska matsvinnet, därför är hållbarhetstrappan i branschöverenskommelsen en positiv nyhet.
Inspiration

Inspiratören: Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Inspiration

100 % Norrland - Inspiration och information om våra lokala norrländska producenter

Vi samarbetar med drygt 100 regionala odlare, uppfödare och bönder från nordligaste Norrland till södra Skåne, och vi är alltid öppna för nya långsiktiga samarbeten med aktörer från det lokala näringslivet.
Inspiration

Skräddarsydd utbildning i vegetarisk matlagning för Örebro kommun

Örebro kommun är en av många kommuner som valt att skräddarsy kurser på GastroMerit för sina medarbetare. Kommunens samtliga 250 kockar gick i olika omgångar en skräddarsydd kurs i vegetarisk matlagning. Kurstillfällena arrangerades i Örebro, på två av kommunens skolkök, för att slippa restid och resekostnader för deltagarna.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Enköpings kommun: Kreativitet och snabba beslut hjälper till att minska svinnet

Petra Björklund, biträdande kostchef i Enköpings kommun, har initierat ett samarbete med Martin & Servera för att minska svinnet. Nu får kökscheferna på fem enheter, skolor och äldreomsorg, möjlighet att komplettera sina menyer med bra varor, som har kort bäst före-datum.
Inspiration

Norlandia Förskolor: Mat med smak

Med en genomtänkt matfilosofi vill Norlandia Förskolor hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. I förskolan serveras barnen god, näringsriktig mat och dessutom erbjuds föräldrarna vällagad mat att ta med hem. Senaste tillskottet bland matidéerna är en delibutik i anslutning till förskolan Upptäckten i Uppsala. Möt Patrik Karlberg, kost- och måltidschef och Johan Hamberg, regionskock, på Norlandia Förskolor.
Inspiration

Stora skillnader i ungdomars matvanor

Ungdomars matvanor oroar, det gäller särskilt socioekonomiskt utsatta grupper. Matvanorna riskerar att leda till ohälsa på sikt. Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk. Var femte har övervikt eller fetma. Det visar Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning bland ungdomar.
Inspiration

Den goda patientmaten på Södersjukhuset

Södersjukhuset i Stockholm har fått ett nytt kök. Det började leverera sina första portioner i februari efter sju års planering och byggande. Tidigare köptes maten från ett annat kök, nu lagas den på plats. Man arbetar efter ett helt nytt koncept som innebär att patienterna har tolv olika rätter att välja mellan till lunch och middag. En annan nyhet är att det inte är så noga med tiderna längre, patienterna kan äta när de är hungriga.
Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Inspiration

Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden

Vi på Martin & Servera har gjort en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden. Vi har samlat svaren och lite andra fakta i rapporten Den viktiga skolmåltiden. Denna visar att skolmaten inte bara är en hjärtefråga för oss, utan också för skolbarnens föräldrar. Vi vill vara med och bidra till fortsatt utveckling av den svenska skolmåltiden.
Inspiration

Martin & Serveras skolmåltidsvision

Nu kan vi presentera Martin & Serveras skolmåltidsvision. Den ingår i vår rapport Den viktiga skolmåltiden, en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden.
Inspiration

Offentlig upphandling

Vad händer inom offentlig upphandling just nu? Vi har pratat med Stefan Calrell, som ansvarar för försäljningen till offentlig marknad hos oss på Martin & Servera.
Inspiration

Framtidens mat år 2042

Vad händer i framtiden med maten på dagis, i skolan, på äldreboenden och sjukhus? Följ med på en resa till år 2042! Drömmar, tankar, önskemål och utmaningar målas upp i ett samtal mellan Sara Jervfors, kostchef och projektchef för MatLust i Södertälje och Stefan Calrell, försäljningsdirektör för offentlig marknad på Martin & Servera.
Inspiration

Antibiotikaresistens: En av vår tids viktigaste frågor

Moderaten Åsa Coenraads och miljöpartisten Jenny Lundström tillhör två olika politiska block men när det gäller antibiotikafrågan är de helt överens att det är en av våra absolut viktigaste folkhälsofrågor. Och att alla som arbetar inom de offentliga köken spelar en stor roll i det arbetet.
Inspiration

Bra samarbete borgar för att uppnå ekologiska mål

Lunds kommun ligger i toppen på Ekomatsligan med 68 procent ekologiska inköp under 2016. Ökningen fortsätter och målet är att om två år uppnå hela 100 procent ekologiskt. Samarbetet med producenter och oss på Martin & Servera är en del av kommunens fortsatta framgångsrecept.
Inspiration

Hållbart producerad mat – för både hälsa och miljö

I Södertälje har politikerna förstått att den offentliga maten är ett verktyg för att utveckla produktionen
av hållbar mat i regionen. Vi har pratat om detta med Sara Jervfors som är kostchefen med fokus på hållbarhet.
Inspiration

Småländsk mjölk och fil till Hultsfred

Genom dialog och lagarbete har bra möjligheter skapats för upphandling av lokala produkter till Hultsfreds kommun. Vi har pratat med Annie Hermansson, enhetschef för Kostservice i Hultsfreds kommun, och Karin Enwall, projektledare på Inköpscentralen i norra Kalmar län. De är väldigt glada över att nu kunna erbjuda lokala mjölk- och filprodukter till kommunens kök.
Inspiration

Inspirerar till att laga god och bra mat i storköken

Michael Bäckman, en ambassadör för den offentliga måltiden, brinner för att lyfta statusen i storköken och samtidigt inspirera andra kockar att utvecklas och hitta nya råvaror och recept. "Det är lätt att fastna i gamla mönster, med samma rätter, råvaror och idéer som tryter, särskilt när det ska lagas 600 portioner på en liten budget", säger Michael.
Inspiration

Samordnad varudistribution är Martin & Serveras vardag

Att samordna leveranser, och därmed reducera både kostnader och koldioxidutsläpp, är Martin & Serveras vardag. Vi transporterar varor till skolor, äldreboenden och sjukhus i offentlig verksamhet, men också till restauranger, caféer och företag på den privata marknaden.
Inspiration

6 pusselbitar för bättre skolmåltider

En bra måltid är inte bara det som ligger på tallriken. För att illustrera vad som menas med måltidskvalitet tog livsmedelsverket fram en ny modell, i form av ett pussel. Detta är en del av de reviderade råden "Bra mat i skolan".
Inspiration

Ett engagerat arbete för minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus

2010 blev enhetschef Karin Henningsson på Sundsvalls sjukhus varse om otroligt höga siffror vad gällde deras matsvinn. Anledningen till att en mätning av matavfallet utfördes var sjukhusets ambition att bli miljöcertifierade med Iso14001. Personalen i köket på Sundsvalls sjukhus med Karin i spetsen startade genast ett arbete för att minska matsvinnet.
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Inspiration

Förmedla kunskap, bra mat och höga smaker

Karoline Nordefors, en entreprenör som brinner för mycket – hälsosam mat, dryck, kunskap och nätverkande. Hon utbildade sig från början till undersköterska, men yrkesvägen ledde henne så småningom in i köket.
Inspiration

På besök i framtidens offentliga kök

Välkommen till centralköket Ripan i Åstorp! Ett besök här är som att kliva rakt in i framtidens drömkök – för den offentliga matvärlden. Se möjligheterna och låt dig inspireras av ett team som har byggt upp köket från grunden.
Inspiration

Samarbete banar väg för hundra procent eko

På eko-fronten är det kommunerna som visar vägen för resten av samhället. Medan andelen ekologisk råvara i snitt är 4 procent inom den privata restaurangsektorn, snittar kommunerna på 27 procent. Möt Malmö som strävar mot drömgränsen 100 procent!
Inspiration

Helt vegetariskt på Globala gymnasiet

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Fem frågor om konsten att välja klimatsmart protein

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Topplista får köken i Västerås att tänka ekologiskt

Västerås stad strävar efter att 100 procent av råvarorna ska vara ekologiska och närproducerade. Idag ligger man på 52 procent ekologiskt och inom två år hoppas man ha nått 70 procent.
Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Vellinge kommun vinner Ekomatsligan för tredje året i rad

Måndag den 29 maj 2017 arrangerade Ekomatcentrum sitt årliga evenemang Ekomatsligan, ett event där kommuner som nått höga andelar ekologiskt diplomeras. Årets diplomutdelare var ingen mindre än civilminister Ardalan Shekarabi. Vi på Martin & Servera fanns på plats och fick bevittna hur Skåne dominerade i årets prisutdelning.
Inspiration

Mat, glädje och dekoration hänger ihop på Alfredshällskolan

Ett nybyggt kök på 30 kvadratmeter, spännande idéer, bra råvaror och engagerade medarbetare är nycklarna till lyckad skolmat på Alfredhällskolan i Lomma kommun. Kökschefen Evelina Persson berättar om hur maten, stämningen och trivseln hänger ihop och skapar en helhet med både nöjda elever och föräldrar.
Inspiration

Tre frågor till Veronika Ottosson

Veronika Ottosson arbetar som kock med utvecklingsansvar på Lomma kommun. Hon berättar mer om sin roll, arbetet med att skapa rätter och hur de jobbar för att lyckas med vegetarisk mat.
Inspiration

Svenska bondbönor bidrar till proteinskiftet i skolköken

Proteinskiftet, där vi går mot en ökande andel gröna proteiner, har väckt stort intresse i skolköken. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson driver Nordisk Råvara, ett företag som satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Här berättar de om samarbetet med skolkök som till exempel Oxbacksskolan i Södertälje.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Inspiration

LEKA – för en bra matstart i livet

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Enligt en studie* äter barn i Sverige knappt 300 gram frukt och grönt per dag. När vår leverantör Everfresh tog del av rapporten insåg de att något behövde göras och ville gärna agera för att få barn och unga att äta mer grönt. Ur detta föddes salladskonceptet LEKA som är anpassat för förskolor.
Inspiration

Giftfri förskola

I en hälsosam förskole- och skolmiljö är det viktigt med bra materialval. Att välja rätt produkter till kök och matsal ska vara enkelt. I guiden "Kloka val – Giftfri förskola" presenterar vi information om olika materials egenskaper. Du får också förslag på produkter som genom sin form och funktion kan underlätta ditt arbete.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

Inspiration

Upphandlingsmyndigheten

Inger Ek tillträdde sin tjänst som generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten i mitten av april 2016. Upphandlingsmyndigheten skapades så sent som i september 2015 och har som uppdrag att stödja de aktörer som deltar i offentlig upphandling.
Inspiration

”Det är viktigt att våga smaka”

På Blombackaskolan i Södertälje ska ingen elev behöva gå hungrig från skolmatsalen. Nyckeln till att lyckas är att vara lyhörd och att erbjuda näringsriktiga alternativ – och det arbetet har gett goda resultat. Bland annat har elevernas fiskkonsumtion mer än fördubblats på tre år.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.