En inspirerande dag på Söraskolan
”Dagen inleddes med en inspirationsdel där Märta och Mattias pratade och lagade mellanmål tillsammans med måltidspersonalen. Det var ett roligt och mycket uppskattat möte. Som ett led i vårt arbete att ytterligare höja kvaliteten på våra mellanmål blev det en perfekt start”, säger Frida Dagergård, biträdande enhetschef Österåkers kommun, Måltidsenheten.
Kommunikation är a och o
Förmiddagens kreativa samtal handlade om allt från att måltidspersonalen upplever att de har enormt tacksamma gäster till att det som ibland gör att just mellisserveringen ibland går på tomvarv är bristen på tid att skapa nya idéer.
”Det tar ju också tid att förändra barnens vanor, barn är ofta lite skeptiska till att testa nya saker. Ett nytt salladsrecept till salladsbuffén kan kräva minst två veckors servering för att få acceptans. Tänk om alla skolor kunde ha en matsalsvärd, som kunde vara med på plats i matsalen, presentera maten och sälja in den till barnen. Och ta hand om alla frågor. Det handlar ju så mycket om kommunikation”, säger Mattias Larsson.
Lotta Karlsson, kock på måltidsenheten, håller med:
”Kommunikation mellan köket och gästerna är a och o. Jag upplever att till exempel den vegetariska maten kräver en annan införsäljning till de mindre barnen, de behöver övertygas om att det är gott”.
”Här kan namnsättningen betyda mycket. Om man kallar en rätt med baljväxtfärs uppkryddad med spiskummin för ”Tacobowl” så har man övertygat fler direkt”, säger Mattias.
"Om man kallar en rätt med baljväxtfärs uppkryddad med spiskummin för ”Tacobowl” så har man övertygat fler direkt."
Gemensam målbild
Som alltid om man vill genomföra en förändring kan det vara bra med en gemensam målbild i köket.
”Ha som mål att införa ett nytt mellis i veckan. Sätt upp en tio veckors-planering, gärna på en whiteboardtavla eller liknande så det är synligt för alla i köket. Efter perioden så kan man titta tillbaka och se vad som fungerade och vad som gick mindre bra. Samla alla idéer och recept i en pärm. Coacha varandra och – om det finns tid – praktisera hos varandra i andra kök för att utbyta idéer. Det är oftare lättare än att börja med att förändra i sitt eget kök”, säger Mattias.
Mellanmålsservering
Efter de kreativa samtalen serverades eleverna de mellanmål som Märta och Mattias tillagat tillsammans med kökspersonalen på Söraskolan: hummusquesadillas och raw food-bollar smaksatta med hallon.
Smakerna mottogs med blandad entusiasm av eleverna. Vissa tyckte det var det godaste mellis de ätit, medan andra bara testade en tugga.
Kökspersonalen konstaterade tillsammans med Märta och Mattias att en viktig detalj är paketeringen och presentationen av mellanmålen. Och att införsäljning av nya smaker tar tid.Mattias & Märtas mellistips:
- Raw food-bollar: Havrebollar som går att variera med en mängd olika råvaror, lite lyxigt och hälsosamt.
- Smoothies på havremjölk och extra havregryn för bra mättnadskänsla, smaksätt med frukt och bär.
- Frys in all frukt som är på väg att bli dålig – passar utmärkt till smoothies.
- Byt ut smöret till mackorna till en bönröra; mixa vita bönor, smaksätt med lite citron och salt. Mättar bra och ger variation.
- Servera en kesoröra till mackorna; blanda keso med rivna morötter och solrosfrön. Variation i smak och textur.
- Testa att pickla grönsaker – barn brukar gilla det! Servera som pålägg till mackor eller till en bulgursallad.
- När det serveras plättar; istället för sylt – servera med turkisk yoghurt och kanelstekta äpplen.