Utmärkelsen Grand Award betecknas med "Tre Glas", vilket motsvarar Guide Michelins tre stjärnor. Kortfattat betyder det att restaurangen är värd en egen resa.
Priset delas ut i oktober 2017 vid The Grand Award Gala i New York, då bland annat chefssommelier Rubén Sanz Ramiro finns på plats för att ta emot utmärkelsen.
Målet: Att skapa en av världens bästa vinrestauranger
"Vi är alla så glada för den här utmärkelsen och det här erkännandet. Det här är ett pris som verkligen sätter fokus på den extraordinära resa som PM & Vänner startade för 25 år sedan, med målet att bli en gastronomisk destination där vinerbjudandet har lika stor och viktig del som maten." säger Rubén Sanz Ramiro, chefssommelier på PM & Vänner i Växjö sedan 2013.
Sedan starten har PM & Vänners ägare Per Bengtsson och Monica Carlsson engagerat sig för att skapa en av världens bästa vinrestauranger.
"Utmärkelsen Grand Award är ett erkännande om att vi nått ända fram."
Priset placerar PM & Vänner mitt i en liten utvald grupp av restauranger, alla belägna på olika ställen runt om i världen.
"Utmärkelsen är ansedd som den finaste i branschen och är världsomspännande. Det är bara 89 restauranger i världen som har fått den här hyllningen, av över 3 500 som finns omnämnda i the Wine Awards Program. Det är verkligen härligt!"
19 000 viner i ett gammalt bankvalv
Det gamla bankvalvet, Vinarkivet på PM & Vänner, är en imponerande upplevelse med sina cirka 19¿000 viner. Här står de flyttbara hyllorna på räls, rad efter rad, fyllda med unika flaskor.
Vinmenyn omfattar cirka 4¿200 viner. Här finns allt från halvflaskor till ett digert urval magnum, dubbelmagnum och ännu större exemplar i alla skepnader från ungdomlig och kraftfull spänst till stilfullt åldrad patina.
"Jag är oerhört stolt över priset." säger Rubén Sanz Ramiro och påpekar att han är en del av ett fantastiskt team på PM & Vänner och delar äran med sina kollegor, bland annat Andreas Larsson, Fredrik Lundberg och Fredrik Horn.
Kort om Rubén Sanz Ramiro
Rubén Sanz Ramiro är född och uppvuxen i spanska vinregionen Ribera del Duero. Han utbildade sig inom hotell och gastronomi i Barcelona och fortsatte sedan vidare med studier i vin- och hotellkunskap i London. 2016 utsågs Rubén Sanz Ramiro till Sommelierernas Sommelier och PM & Vänner till Sommelierernas Dryckesupplevelse på galan Svenska Gastronomipriset.