TakeOver-nätverket bara växer och består nu av 150 kockar. Nätverket drivs av Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström, där basen är en grupp på Facebook som de själva administrerar.
"Vid intervjuer får man alltid prata om hur det känns att vara kock och tjej, som om det vore något ovanligt. Men det finns otroligt mycket kvinnor i det här yrket, det är bara så att vi inte syns så mycket på tävlingar och event. TakeOver är inte ett inlägg i feministdebatten. Det vi vill är att laga mat och prata om mat." förklarar Lisa.
Ett koncept som är här för att stanna
Det är i Facebookgruppen som de olika gästspelen utannonseras. Här har medlemmarna möjlighet att söka till ett gästspel för att få vara med. När gästspelet på Pocket City utannonserades var intresset stort, och det var första gången som Lisa och Linn fått tacka nej till förfrågningar. Kockar från Lappland, Värmland och Skåne fanns representerade i Stockholm och det var flera som tog ledigt från sina vanliga kock-jobb för att istället resa till Stockholm och arbeta under TakeOver.
"TakeOver är inte ett gulligt tjejprojekt som drivs ideellt. För oss är det jätteviktigt att alla ska få betalt och att det vi gör ska vara kommersiellt gångbart. Vi märker att branschen vill detta, men ännu mer är det faktiskt gästerna som vill detta. Vårt första gästspel blev fullbokat på några minuter. Vi vet att TakeOver är något som är här för att stanna!" berättar Lisa.
Gästspelsturnén och uppdragen fortsätter
Det var på 19 glas i Stockholm som allt startade, något som Lisa beskriver som "en magisk kväll". Efter succén följde flera gästspel runt om i Sverige förra året, där TakeOver intog Ekstedt, Bloom in the park, Koka och Pontus Atelier 32. TakeOver satte även menyn och lagade maten på Guldgalan 2016, där 1600 personer deltog. Nu var det dags att synas igen, och denna gång på Pontus Frithiofs Pocket City. Med på plats fanns namn som Marie Skogsström, Titti Qvarnström och Sofia B Ohlson och många fler från nätverket. Idén var att varje kock lagar sin egen rätt och visar sin grej.
De två första dagarna var det Best-of-dagar där det bjöds på det bästa från turnén 2016. Det kunde till exempel dyka upp något eldigt och rökigt från Ekstedt. Första helgen avslutades med att hela Bloom in the park-gänget kom upp till Stockholm, med en på förhand hemlig meny!
Veckan efter med start på onsdagen så var det kallskänksvecka. "Det pratas ofta om att man ska ta klivet från kallkök till varmkök, men det håller inte vi med om. Kan vi inte se den kompetensen som finns i kallköken och lyfta den?" menar Lisa.
Efter kallskänksveckan var det kockvecka med nya kockar i luckan varje dag. Något som Linn ville lyfta fram var dessertmenyn den 10 februari då tre unga tjejer, alla under 23 år från K-märkt i Stockholm, lagade en specialskriven meny. "Det är desserter med konditortekniker. Alla tre var med och lagade desserten på Nobelmiddagen 2016, så vi hoppas på lite Nobelfeeling i matsalen!" sa Linn inför gästspelet.
På menyn under gästspelet
Några av rätterna som du kunde uppleva var:
Canapé med krispig kål, jalapeñomajonäs och Maries Togarashi
Marie Skogström, Mat och vin, Slottsparken
Carpaccio på polka- och gulbeta, rökt siklöja från Kalix och rökt majonnäs
Teamet bakom Guldgalan: Katja Nyqvist, Elin Norén, Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen
Råbiff på kossa med rökt märg och knäcke från stenugnen
Elin Norén, Malin Karlsson och Cecilia Selander, Restaurang Niklas
Liten klassisk smörgåstårta på kallskänkans vis
Milana Seppänen och Frida Lindh, Eriksbergs Catering
Fänkålsconsommé, algkaviar, dillrågscrunch, citron- och dillemulsion
Linn Söderström, Hemma hos Linn
Sörmländsk dovhjortsfilé, stekt i Lisas svarta chili, puré på glaserad kålrot, blomsterhonung, kittost, lingonsmör och torkad harsyra
Nicolina Karlsson, Bloom in the park