Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Johan Gottberg: Kaos skapar nytänkande


Johan Gottberg skapade K-märkts lunchkoncept och utsågs till Årets Hållbarhetskock 2014. K-märkt Garnisonen, som idag drivs av Hanna Normark, Jens Dolk och Daniel Roos, utsågs 2017 som vinnare i Martin & Serveras hållbarhetstävling Utmaningen.

Inspireras av Johan Gottbergs recept.

Att jobba med råvaror i säsong, att unna sig en liten men bra bit kött, att använda blast och rot är fundamentalt i Johans matlagning. Nedan hittar du några av Johans inspirerande recept.
Recept

Sotad sallad med sejrygg

Sotad sallad med sejrygg, bläckfiskvinaigrette, havskorall och chorizomajonnäs.
Recept

Tarte fine

Tarte fine med endive, svamp, grönpeppar, jordärtskocka, syrad grädde och smält biffett.
Recept

Kimchi av blomkålsblast med blomkålsris

Kimchi av blomkålsblast med blomkålsris, soyabönor, koriander, ägg och misomajonnäs.
Recept

Spicy grissida

Spicy grissida, grön ärthummus, spenat, sötsur morot, mynta och tomat.
Johan Gottberg är mannen som vände upp och ner på det mesta när han startade lunchrestaurangen K-märkt Garnisonen i Stockholm. Idag är han konsult med kreativt kaos som verktyg för att skapa ökad hållbarhet och långsiktiga förändringar.

Hela idén bakom restaurang K-Märkt Garnisonen byggde på att tänka annorlunda för att skapa hållbarhet och minska matsvinnet genom att bland annat köpa in produkter som leverantörerna annars skulle tvingats slänga.

 

”Idag jobbar många på det här sättet, men då var det revolutionerande. Det finns ingen väg tillbaka, vi måste jobba tillsammans för att skapa förändring på riktigt. Allt fler upptäcker dessutom att det är lönsamt att tänka hållbart”, säger Johan.

"Svinn är något jag mår dåligt av på riktigt, det är ett sådant slöseri med allt, både tid, pengar och resurser."

Johan Gottberg

Konsult med hållbarhetsfokus

Johan jobbar sedan två år som konsult och har väl fungerande arbetsmetoder för att hjälpa företag i mat- och restaurangbranschen att skapa hållbara förändringar.

 

”Att hjälpa till att skapa innovativa lösningar och nya koncept, ofta med hållbarhetsfokus, är oerhört roligt. Det börjar oftast med att jag jobbar på golvet i verksamheten ett par dagar, som en elev ungefär. Det hjälper mig att ta tempen på hur det fungerar och få en insikt i hur folk mår och vad de tycker. Sedan jobbar jag med ledning och management och skapar en långsiktig handlingsplan för inköp, logistik och personal, säger Johan Gottberg.

 

Johan har märkt att det ofta handlar om bristande kommunikation för att uppnå ett förändrat fokus. Genom att jobba från grunden blir det lättare att få alla att samlas kring en förändring av mat, service och utbud, som blir bestående.

 

”Mitt sätt hjälper företagen att se helheten och släppa taget om det gamla. Sedan följer vi upp genom tydliga mål och veckomöten”, säger Johan.

Kurser som inspirerar och utmanar

Som variation händer det också att Johan tar cateringuppdrag, som gärna får vara matmässigt utmanande. Han är även föreläsare och kursledare på GastroMerits kökschefutbildning Diplomerad kökschef, där han utmanar de blivande kökscheferna i hållbarhet och kreativt tänkande.

”Med mina kurser och föreläsningar vill jag inspirera och utmana. Jag vill visa att alla har förmåga att förändra. Vi diskuterar möjligheter och plötsligt försvinner rädslan för förändring och massor av idéer skapas”, säger Johan.

 

Johan menar att all framgång och förändring mot hållbar utveckling bygger på små, små steg. Varje person skapar ringar på vattnet.

 

”Det får gärna kännas lite kaosartat i början, för det betyder att invanda tankesätt vänds upp och ner. Det skapar nya, kreativa tankar hos kursdeltagarna, som de faktiskt kan använda rent praktiskt i sin egen restaurangverksamhet”, säger Johan.

Aktuell med:

En av Johan Gottbergs idéer som han och flera specialister undersöker just nu är hur hållbar en restaurang kan bli. Önskan är att öppna en restaurang i Stockholm i syfte att undersöka just detta. Design, mat, inredning, ekonomi, energi etc, det vill säga alla delar av restaurangens livscykel.

Teamet söker nu långsiktiga investerare. Första steget blir att driva krogen ett till två år efter öppnandet så att alla säsonger och eventuella problem kommer med. Projektet dokumenteras så att hela branscher kan dra nytta av informationen i form av open source, vilket Johan ser som en självklarhet. Restaurangen och utforskandet av detta skulle vara av stor samhällsnytta, men framför allt skulle det bli en riktigt bra restaurang där gästerna ska trivas.

Läs mer om Johan Gottberg

Inspiration

Baljväxtfärs: Gott, veganskt och svenskodlat

Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
GastroMerit

Minskat matsvinn, roligt och gott

Laga mat med fokus på svinn och hållbarhet, tjäna pengar, ha kul och rädda miljön. Den här kursen ger dig konkreta råd kring hur du praktiskt ska skapa måltider som är hållbara för miljön samtidigt som du behåller din lönsamhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.