2012 tog bröderna Rickard och Robert Lundbäck över den lilla vägkrogen som ligger i knutpunkten mellan E4 och E10. Planen var att bygga en hamburgerrestaurang.
Helt rätt i tiden
Robert hade precis kommit tillbaka från en lång resa med många stopp på vägkrogar, och han var less på maten. Därför bestämde de sig i sista minuten för att satsa på en vägkrog istället. Den skulle servera mat lagad från grunden på närproducerade råvaror och efter säsongens utbud. Kocken Mattias Bergström fick fria händer att utveckla konceptet efter sin egen övertygelse.
Eftersom säsongens råvaror tog stor plats på menyn var det ett naturligt steg att introducera grönsaker i allt större utsträckning. Efter ett tag började de yngre gästerna efterfråga vegetariska alternativ.
När ryktet spridit sig att Roady blivit Sveriges första KRAV-certifierade vägkrog, tog verksamheten fart på riktigt.
Stadig ökning av vegetariska luncher
2015 introducerade Mattias en vegetarisk avdelning på à la carte menyn.
"Det är klart att en del rynkade på näsan. Det är många lastbilschaufförer och grovarbetare som kommer hit och de vill ha en stadig måltid. Den roligaste utmaningen har faktiskt varit att ändra deras uppfattning om vegetarisk mat" säger Mattias.
"Under juli månad, när vi har som flest gäster, har det hänt att gästerna valt att sitta i bussen och äta för att vi haft så fullt. Mat har vi alltid och vi tackar aldrig nej till en gäst"
Kvittot på detta ser de i försäljningsstatistiken. Vissa dagar säljer vägkrogen 70-80 procent vegetariskt på luncherna och det blir bara fler och fler som frågar efter det. Det må ha gått långsamt i början, men nu kan förvånade gäster bli tvungna att vända i dörren om de inte bokat bord på helgerna.
"Under juli månad, när vi har som flest gäster, har det hänt att gästerna valt att sitta i bussen och äta för att vi haft så fullt. Mat har vi alltid och vi tackar aldrig nej till en gäst" säger Mattias.
Inspirerad av Carina Brydling och Mathias Dahlgren
Mattias söker inspiration till nya rätter i kokböcker och kurser. Senast på Martin & Serveras kurs i vegetarisk matlagning med Carina Brydling.
"Det var en riktigt bra kurs. Man behöver inspiration och tips som gör att man lämnar sin bekvämlighetszon. Mina stora matförebilder är Mathias Dahlgren och Ove Åhman som var min före detta köksmästare. Åker jag till Stockholm går jag alltid till Matbaren för att äta. Där får jag alltid inspiration!"
Tajming och bra råvaror
Mattias tror att det är två faktorer som varit viktigare än andra för framgången. Den första är tajmingen och den andra är råvarorna.
"Vi låg rätt till i tiden när vi drog igång. Gästernas intresse för matens ursprung började vakna och det förstärktes av att vi satsade på bra och närproducerade råvaror och berättade var de kom ifrån. Nu förväntar de sig bra mat när de kommer hit och det har satt press på oss att hålla hög kvalitet."
Har visat att det går att servera bra mat
"Att få Martin & Serveras hederspris i Utmaningen är stort. Det är ett erkännande från branschen och att vi lyckats med det vi gör. Egentligen hade vi ingen tanke på att vara med i Utmaningen eftersom det här är ju bara vad vi gör. Men när vi blev ombedda var det självklart. Det enda vi behövde göra var ju att beskriva vår resa och vår dagliga verksamhet. Vi hoppas att det är inspirerande för andra vägkrogar. Vi har visat att det går att servera bra mat på fina råvaror till rimliga priser och till och med introducera vegetariskt på menyn."