”Jag trodde knappt det var sant och stod helt tyst i flera sekunder, det var en sådan fantastisk lyckokänsla och samtidigt kändes det helt overkligt, vinnare i Sveriges Mästerkock, jag?”, säger Jenny.
Med vinsten i Sveriges Mästerkock 2013 tog Jennie Walldéns matkarriär ett språng: från rollen som marknadschef på matjätten Orkla Foods, till krögare, matkreatör och tv-kock för bland annat Köket middag och TV4 Nyhetsmorgon.
”Det var ett stort steg, för jag hade kul på jobbet och var etablerad i min bransch. Men jag älskar att laga mat och när jag vann tävlingen blev det startskottet för något nytt”, säger Jenny.
Egna restaurangen Namu
Tiden efter segern var intensiv, nästan varje vecka var hon på resande fot för att gästspela på krogar och delta i företagsevenemang. I samma veva föddes idén om att starta en egen restaurang.
”Det var många som gav mig positivt gensvar och frågade om jag inte skulle öppna en restaurang, för det fanns få restauranger med koreanska smaker i Sverige. Sagt och gjort, jag och min man började spåna. Han är duktig på business och jag är kreativ, så vi kompletterar varandra bra. Och resultatet blev Namu”, säger Jenny.
Namu öppnade bakom Lilla torg i Malmö 2015. Namnet betyder ”träd” på koreanska och det är från det koreanska köket hon hämtar inspiration. Tillsammans med råvaror från södra Skåne skapas en svensk-koreansk fusion.
”Vår meny består av mellanrätter som gästerna delar. Signaturrätten är biff Gangnam style, som är min tolkning av koreansk bulgogi BBQ. Vi använder lokalt oxkött och rätten serveras i salladsblad med kimchi och picklade grönsaker”, säger Jenny.
Jennie Walldén har rötterna i Sydkorea. Som sexåring blev hon adopterad och hennes nya föräldrar bodde i Sverige, i Kristianstad. Den resan har påverkat henne som matlagare.
”Jag växte upp i Korea när det fortfarande var fattigt och där åt man mycket grönsaker. Det sitter i mig, ingen måltid är komplett utan det. Idag är det många som är vegetarianer och flexitarianer, men för mig har det alltid varit naturligt med grönt. Jag bär med mig min bakgrund och den hjälper mig att sätta min egen prägel på maten”, säger Jenny.
Bara ett år efter öppnandet blev Namu tilldelad en Bib Gourmand av Michelin Guide. För Jennie Walldén och hennes medarbetare har det haft stor betydelse.
”När vi fick utmärkelsen så var det en otrolig lycka och glädje, alla i personalen var glada. Det här är ett erkännande på att man gör något bra tillsammans, och det från en instans som Guide Michelin. Uppmärksamheten har också lett till att fler upptäckt oss”, säger Jenny.
Vad äter och dricker du helst själv?
”När det är varmt är jag inne på matiga sallader med god dressing. Men jag är periodare, ibland går jag all in på italienskt i en vecka, nästa äter jag sydostasiatiskt med mycket lime och koriander, och en vecka senare är det pizza.”