Under den här kursen kommer du att få diskutera vikten av ett bra samarbete mellan olika interna funktioner och hur detta gynnar företagets lönsamhet. Kursen ger dig förståelse för vikten av rutiner vid uppföljning och du får träning i att läsa och producera ekonomiska rapporter samt tillgång till användbara mallar och exempel från branschen.
Kursen genomförs i två delar. Den första delen pågår under två dagar och har fokus på budgetering, prognos och uppföljning. Därefter får du arbeta med en individuell uppgift i din egen verksamhet. Den andra delen som pågår i en dag har fokus på nyckeltal och hur du följer upp din verksamhet med hjälp av dessa.
Kursen erbjuder individuell uppföljning och återkoppling mellan dag två och tre, samt efter avslutad kurs. Det ger dig verktyg för hur du ska fortsätta utveckla din verksamhet ur ett lönsamhetsperspektiv.
Kursen vänder sig till dig som har ekonomiskt ansvar inom hotell och restaurang och vill utveckla din förmåga att styra och följa upp verksamheten ur olika ekonomiska perspektiv. Du får fördjupad kunskap om hur du kan arbeta mer effektivt inom områden som budgetering, uppföljning och redovisning.
Viktiga förkunskaper
Vi ser gärna att du har grundläggande kunskaper i MS Excel, ett par års arbetslivserfarenhet från hotell- eller restaurangbransch samt grundläggande kunskaper om resultat- och balansräkning, årsredovisningar och ekonomiska begrepp och definitioner.
Kursinnehåll
- Nyckeltal för hotell- och restaurangbranschen
- Budget- och kalkylmodeller
- Budgetmodeller
- Uppbyggnad av bra rutiner för kontroll av kostnader
- Strategier för kostnader och prissättning
- Ekonomiska framgångsfaktorer
- Balanserade styrkort
Det här är en perfekt fortsättningskurs för dig som gått Ekonomi för icke-ekonomer och som vill fördjupa dig inom ekonomi.