Tillagning
Chokladmousse
- Smält chokladen långsamt i bunke i vattenbad. (obs. det är viktigt att vattnet inte har direkt kontakt med bunken då blir chokladen för varm)
- Vispa aqua faban och citronjuicen fluffigt och tilsätt sockret gradvis. När du kan vända
- bunken uppochned och aqua faban stannar kvar är det klart.
- Låt chokladen svalna så att en inte känns varm. Vänd sedan varsamt ner chokladen gradvis i aqua faban med en slickepott. Tänk på att försöka behålla så mycket luft som möjligt i aqua faban men ändå få en jämn smet.
- Fördela chokladen i glas eller lämpliga serveringskärl. Låt stelna i kyl.
Apelsinmaräng
- Cesta eller riv skalet från en apelsin och sprid ut på ett fat. Låt torka en aning så det inte hamnar för mycket vätska i marängsmeten.
- Vispa upp aqua faban och citronjuice fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan socket gradvis samtidigt som du vispar. Fortsätt att vispa i ca: 4 minuter efter allt socker är tillsatt.
- Vänd sedan ned apelsinskalet med en slickepott.
- Spritsa sedan marängen till små toppiga maränger på bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen i ca: 1 tim på 100 grader varmluft.
Kontrollera att marängen lossnar från pappret.
Kokosromgrädde
- Vispa vegansk visp och kokosgrädde till en krämig konsistens. Tänk på att inte vispa den för tjock.
- Vänd ner rom försiktigt utan att vispa.
Kaffesalt
- Mixa kaffet fint i en kryddmixer.
- Avsluta med flingsalt och mixa lite till.
Montering
- Salta chokladen med lite kaffesalt.
- Bryt maränger i grova bitar ovanpå chokladmoussen.
- Toppa med en rejäl klick rom-kokosgrädde.
- Avsluta gärna med lite cestad apelsin, riven choklad.