Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Vegansk chokladmousse med apelsinmaräng, kokosromgrädde och kaffesalt

Recept skrivet av
Mattias Hägerstrand
Den här härliga veganska efterrätten använder produkten aquafaba som bindmedel i stället för ägg. Receptet är skapat av Mattias Hägerstrand, kock på Moderna Museet i Stockholm. Mattias medverkade med efterrätten på vårt webbinarium "Framtidens hållbara mat" i september 2021.

Ingredienser

Lagom åt: 4 personer

Chokladmousse

  • Aquafaba 2,5 dl
  • Citronjuice 1tsk
  • Mörk vegansk choklad 160g
  • Strösocker 2 tsk

Apelsinmaräng

  • Aquafaba 1 dl
  • Citronjuice 1 tsk
  • Strösocker 1,4 dl
  • Apelsin 1 st

Kokosromgrädde

  • Vegans visp 1 dl
  • Kokosgrädde ½ dl
  • Mörk rom 2 tsk

Kaffesalt

  • 1 del kaffe
  • 3 delar flingsalt



Tillagning

Chokladmousse

  1. Smält chokladen långsamt i bunke i vattenbad. (obs. det är viktigt att vattnet inte har direkt kontakt med bunken då blir chokladen för varm)
  2. Vispa aqua faban och citronjuicen fluffigt och tilsätt sockret gradvis. När du kan vända
  3. bunken uppochned och aqua faban stannar kvar är det klart.
  4. Låt chokladen svalna så att en inte känns varm. Vänd sedan varsamt ner chokladen gradvis i aqua faban med en slickepott. Tänk på att försöka behålla så mycket luft som möjligt i aqua faban men ändå få en jämn smet.
  5. Fördela chokladen i glas eller lämpliga serveringskärl. Låt stelna i kyl.

Apelsinmaräng

  1. Cesta eller riv skalet från en apelsin och sprid ut på ett fat. Låt torka en aning så det inte hamnar för mycket vätska i marängsmeten.
  2. Vispa upp aqua faban och citronjuice fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan socket gradvis samtidigt som du vispar. Fortsätt att vispa i ca: 4 minuter efter allt socker är tillsatt.
  3. Vänd sedan ned apelsinskalet med en slickepott.
  4. Spritsa sedan marängen till små toppiga maränger på bakplåtspapper.
  5. Grädda i ugnen i ca: 1 tim på 100 grader varmluft.

Kontrollera att marängen lossnar från pappret.

Kokosromgrädde

  1. Vispa vegansk visp och kokosgrädde till en krämig konsistens. Tänk på att inte vispa den för tjock.
  2. Vänd ner rom försiktigt utan att vispa.

Kaffesalt

  1. Mixa kaffet fint i en kryddmixer.
  2. Avsluta med flingsalt och mixa lite till.

Montering

  1. Salta chokladen med lite kaffesalt.
  2. Bryt maränger i grova bitar ovanpå chokladmoussen.
  3. Toppa med en rejäl klick rom-kokosgrädde.
  4. Avsluta gärna med lite cestad apelsin, riven choklad.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.