”Intoleranser och allergier är inte bara en trend, det finns även en faktisk ökning. Att allt fler lider av allergier och intoleranser får så klart konsekvenser för alla som tillagar och serverar mat”, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.
Under den teoretiska kursen får deltagarna en uppdatering om det senaste inom kost, hälsa, allergier och intoleranser.
”Idag är det lite av en hygienfaktor att de som lagar och serverar maten har åtminstone grundkunskap om allergier och intoleranser. Som gäst vill man kunna lita på att de vet vad som gäller. Kursen ger också en ökad förståelse för gästernas olika kostönskemål och behov”, säger Sofia.
Under kursen berättar Sofia om de senaste trenderna inom kost och hälsa, vem man ska tro på i hälsobruset och varför vi är vad vi äter.
”Vi lever i ett välja bort-samhälle, där maten är ett sätt att visa sin identitet. Många lider av oroliga magar och famlar runt för att hitta den mat som är rätt för just dem. Vi väljer bort gluten, vi väljer bort laktos, vi väljer bort socker. Överallt finns det också influencers och självutnämnda experter som gärna delar med sig av sin syn på mat och hälsa. Det är inte alltid lätt att äta rätt”, säger Sofia.
Den här kursen ger deltagarna evidensbaserade svar kring allergier och intoleranser, det vill säga svar som baserar sig på forskning och vetenskap.
”När du har gått den här kursen då behöver du inte gissa, du får svar på vad som verkligen gäller och grundläggande kunskaper. Kursen passar verkligen alla som lagar och serverar mat”, säger Sofia.
"När du har gått den här kursen då behöver du inte gissa, du får svar på vad som verkligen gäller och grundläggande kunskaper."
För den som hellre vill gå webbkursen kan det vara bra att veta att den finns i två varianter; för dig som jobbar inom offentlig sektor och för dig som jobbar på restaurang.
”Webbkursen är jättebra för till exempel lärare och annan personal i skola och förskola som ofta kommer i kontakt med oroliga föräldrar till allergiska barn. Restaurangdelen passar perfekt för all serveringspersonal, det gör det så mycket lättare att hjälpa gäster med olika kostönskemål. Jag blir så glad när kursdeltagarna berättar att de efter kursen känner sig trygga i att kunna hjälpa en gäst med kostintoleranser. Och att de tycker det är roligt!”, säger Sofia.